uzgoj batata u polju

Uzgoj batata – sve što želite znati o sadnji ove egzotične biljke

Zaštita batata

Batat ima vrlo malo prirodnih neprijatelja i pesticidi gotovo da i nisu potrebni – pogotovo u uzgoju za osobne potrebe. U proizvodnji se koristi insekticid za suzbijanje štetnih kukaca u tlu. Određenu štetu mogu prouzročiti voluharice, poljski miševi i puževi, pogotovo ako se odgađa početak vađenja. Različite vrste štetnika prevladavaju u različitim područjima svijeta.

Iako su zadnjih godina nametnici sve više prilagodljivi treba biti oprezan. U kontinentalnom dijelu i u dijelovima Dalmacije voluharice treba suzbiti odmah pri sadnji. Najbolje ih je trovati na prirodan način, ali ako to ne pomaže treba koristiti rodenticide. Najbolje rezultate sam postigao s Facironom. Naprave se mamci s tunjevinom, rižom ili brašnom tako da voluharice osjete miris. Pritom treba paziti da se mamci zaštite tako da ih ne bi jele ostale životinje. Najbolje ih je staviti u kutije od mlijeka s malim rupama, te ih postaviti prilikom postavljanja PE filma. Za otprilike 1 do 2 mjeseca broj voluharica će se smanjiti u tom području te će vaš batat ostati čitav.

Pojavljuju se i puževi koji napadaju batat u ranoj fazi uzgoja, zato je potrebno imati vrlo jake i razvijene presadnice. Preporučujem da su visine 15 do 25 cm i s bar 20 listova na njima. Tako puževi neće moći pojesti sve listove i bit će puno manja šteta na usjevu. Takve snažne sadnice možete dobiti jedino ako ih sami uzgojite.

Može se uzgajati u različitim vrstama tla, ali najviše voli suha i pjeskovita tla s pH  4.5-7.0. U kontinentalnom dijelu se sadi u proljeće kad prestane opasnost od mrazeva (15.05.), a vadimo ga van iz zemlje prije prvih mrazeva. U mediteranskom dijelu se može saditi već od ranog proljeća, pa je i vađenje iz zemlje ranije – već tijekom 7. mjeseca. Svakako od sadnje do vađenja treba proći minimalno 90 dana za uspješan prinos.

Uzgoj batata za osobne potrebe

Ukoliko sadite batat za osobne potrebe, tada ga možete saditi u razdoblju od 1.04. pa sve do 1.07. uz more i po otocima, a u kontinentalnom dijelu od 15.05. (a negdje i poslije 20.05. jer je jako je osjetljiv na mraz i može se dogoditi da od prinosa ne bude baš ništa) pa sve do 1.07. Umjesto folije možete koristi i slamu ili sijeno koju položite na uzdignute gredice. Tlo možete pripremiti neposredno prije sadnje, štihanjem ili frezanjem. Pognojite samo gredice jer nije potrebno da hranimo i korov, kojeg kasnije moramo i čupati. Sve ostalo u vezi sadnje ove kulture je isto kao u daljnjem tekstu.

Proces sadnje

Tlo se u jesen izore do 40 cm dubine (može i manje). U proljeće se zatvore brazde te se formiraju gredice. Prije formiranja gredica zemlju potanjurati ili izbrnati te 2 puta frezati da zemlja bude što sitnija i sipkija. Gredice se mogu formirati tanjuračama ili nekim drugim strojem. Poželjno je da su gredice što više 25-40 cm visine i širine 60-80 cm. Na gredice se nateže folija PE film 100 do 120 cm. Navodnjavanje i nije potrebno jer se batat zaljeva samo prvih 7-10 dana nakon sadnje.

Gnojidba batata

Gnojidba batata se vrši u proljeće i to s 50 kg N (dušik), 100 kg P (fosfor) i 150 kg K (kalij) po jednom hektaru. Najbolju i najtočniju gnojidbu će ipak odrediti analiza tla. Da bi biljka napredovala najvažnija hranjiva tvar je K – kalij. On utječe na sposobnost biljke da učinkovito koristi N – dušik te pomaže u apsorpciji vode. Jako je bitan za poboljšanje teksture, okusa i boje. Također optimizira prinos, poboljšava otpornosti na bolesti i nutritivnu vrijednost biljke. Poželjno je tek nakon svake 3 godine saditi batat na istoj parceli, dakle treba paziti na smjenu kultura.  

Sadnja batata se vrši iz presadnica

Poželjno je da presadnice imaju jako dobro razvijen korijen radi bržeg rasta i razvoja batata. Po hektaru se može zasaditi između 18 000 i 30 000 sadnica – to sad ovisi o širini gredica i razmaku između biljki po redovima. Najmanji razmak je 33 cm u redu od jedne do druge sadnice. Sadimo ih ručno ili strojno, a kod ručne sadnje treba paziti da se cijevi za navodnjavanje ne oštete.

Nakon sadnje batat navodnjavati ili zalijevati ručno 7-10 dana. Poslije toga treba biti vrlo oprezan s navodnjavanjem jer prevelika količina vode oštećuje korijen i smanjuje prinos. Samo u slučaju velikih suša povremeno dati vode. Uklanjanje korova se vrši prije nego batat prekrije redove svojim lišćem, i to isključivo ručno jer korištenje herbicida je jako štetno za batat pa i najmanji doticaj s njima može uništiti dobar dio prinosa. Poželjno je vršiti dohranu batata i to folijarno preko lista otprilike svakih 15 dana (koristiti kristalone ili neke druge pripravke koji sadrže kalij i fosfor u većem omjeru).

Šišanje batata je isto poželjno s obzirom na to da list batata može narasti i preko metra u vis i nekoliko metara u širinu. Uzima hranjive tvari korijenu. Dovoljno je da ima lista tek toliko da pokrije korov između redova kako se ne bi širio. List batata zatim možete osušiti te koristiti kao čaj. Svježi listovi su fini i sličnog su okusa kao i špinat.

Batat u procesu rasta mjesec dana nakon sadnje

uzgoj batata u polju

Vađenje batata i skladištenje

Vađenje batata se vrši od srpnja do listopada ovisno o faktorima koje se navode u prijašnjem dijelu teksta, ali svakako prije prvoga mraza. Kad većina korijena dosegne težinu od preko 150 grama batat je spreman za vađenje i to 90 – 120 dana nakon sadnje. Tehnološka zrelost batata dolazi otprilike nakon 80 dana od sadnje, a to se vrlo lako provjeri rezanjem vriježa koje tada puštaju gusti bijeli sok. U vlažnijim uvjetima se preporučuje ranije vađenje batata budući da bi se mogle pojaviti bolesti. Jedna biljka može dati i do 7 kg korijena, no u komercijalnoj proizvodnji prosjek je obično 1.5 do 2,5 kg po sadnici batata. Prinos može biti između 20-50 t/ha.

Korijen vadimo ručno ili strojno i pritom moramo paziti da ga ne oštetimo. Kod ručnog vađanja koristimo vile i motiku, a kod strojnog se vadi modificiranom vadilicom za krumpir. Nakon vađenja ih stavljamo u sanduke i odvozimo u skladište i sortiramo. Idealna temperatura za batat je 16 stupnjeva na suhom i tamnom mjestu uz vlagu zraka od oko 75%.

Stroj za vađenje batata

Stroj za vađenje batata je vrlo jednostavno napraviti. Koštat će cca. 500-700 kn za sve željezne dijelove koje se mogu pronaći u otkupnim stanicama sekundarnih sirovina. Širina vadilice za batat je otprilike 90 cm zbog širine redova, visina do držača je 60 cm. Ploča se vari u dva dijela. špičasti treba biti povišen od ravnoga dijela za 8 cm. Priključuje se na traktor i jednostavan je za rukovanje. Uzgoj batata je svakako jednostavniji i mnogo brži ako imate dobru mehanizaciju, a ova mala vadilica je od velike pomoći. Može poslužiti i kao vadilica za krumpir.

Stroj za vađenje batata

skica vadilice za batat

Želite pripremiti slatki krumpir?

Pogledajte 25 zdravih recepata batata 

Izvori:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0