uzgoj batata u polju

Uzgoj batata – sve što želite znati o sadnji ove egzotične biljke

Uzgoj batata, kratka povijest, proces sadnje i vađenje

Uzgoj batata je prvi put zabilježen u južnom Peruu prije 8000 godina, i u Srednjoj Americi prije 5000 godina. Batat (Ipomoea batatas L.) je povrtna kultura porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Španjolski istraživači batat prvi put susreću otkrivanjem novog svijeta. Poput kukuruza pronađen je da raste u divljini. Inke i drugi narodi prije Inka su vršili uzgoj batata tisućama godina. Prvi put je predstavljen u Europi nakon povratka Kolumba 1492. godine.

Često ga mijenjaju za krumpir, ali batat je samo u dalekom srodstvu sa krumpirim (Solanum tuberosum). Uzgoj batata, vađenje, rukovanje i skladištenje se potpuno razlikuju. Isto tako ga zamjenjuju za jam. Batat i jam nisu iz iste porodice biljaka. Pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Ima veliko gomoljasto korijenje slatkastog okusa. Mlado lišće se može termički obraditi i koristiti kao zamjena za blitvu/špinat ili jednostavno kao salata.

Narančasti batat (slika gore) i žuti jam (slika dolje)

narančasti batat žuti jam

Vrste batata

Jestivi korijen batata je dug i sužava se, ima glatku kožu a boja joj varira između: žute, narančaste, crvene, smeđe, ljubičaste, i bež. Sam korijen varira između bijele, crvene, ružičaste, ljubičaste, žute, i narančaste boje. Sorte bijele i žute boje korijena su manje slatke od ostalih. Postoji oko 8000 vrsta prijavljenih u Internacionalnom Centru za Krumpir, uključujući poljoprivredne, divlje (oko 1000 vrsta) i križane sorte. Najpopularnije vrste batata su Beauregard (kora ružičasto – narančasta, iznutra narančast) i Jewell (kora bakrena, iznutra narančaste boje)
VrstaBoja koreMeso batata
AllgoldŽutomrkaNarančasta
ApacheBlijedo – narančastaBlijedo – narančasta
BeauregardRužičasto – narančastaNarančasta
Brinkley WhiteKremasto – bijelaKremasta
Bunch Porto RicoŽuto – narančastaŽuto – narančasta
Carolina RubyTamno crveno-ljubičasto crvenoTamno – narančasta
CentennialBakrenaBlijedo – narančasta
CherokeeSvijetlo – bakrenaNarančasta
Continental RedRozo – crvenaNarančasta
CordnerBakrenaSrednje – narančasta
Cordner’s RedLjubičasto – crvenaNarančasta
DianneCrvenkastaTamno – narančasta
GarnetCrvenaNarančasta
Georgia JetLjubičasto – crvenaSvjetlo – narančasta
HannahSvjetlo – žutomrkaSvjetlo – žuta
HaymanKremasto – žutomrkaŽuto – zelenkasta
HernandezPreplanulo – narančastaŽarko – narančasta
JewellBakrenaŽarko – narančasta
Porto RicoRužičastaNarančasta
White DelightLjubičasto – ružičastaBijela

Činjenice, brojke i uzgoj batata

Uzgoj batata je izrazito rasprostranjen u dijelovima Azije, Afrike i Pacifiku. Jedan je od najvažnijih usjeva u smislu ljudske potrošnje. Vrlo je zahvalna kultura i ne zahtijeva puno rada i uporabu kemijskih gnojiva. Stoga je uzgoj batata jeftino rješenje za sve zemlje u razvoju jer na manjim površinama mogu proizvesti više. Koristan je i kao hrana za životinje jer je jeftin i visok je izvor hranjivih vrijednosti.

Nakon riže, krumpira, kukuruza, pšenice i manioka, batat je 6. najvažnija namirnica za prehranu u svijetu. Više od 105 milijuna metričkih tona se proizvede godišnje, 95% sve proizvodnje je u preko 100 zemljama u razvoju. Podnosi slabija tla i sušu the zahtjeva manje radne snage nego kod drugih usjeva.

Batat ne podnosi mraz i raste najbolje uz prosječnu temperaturu od 24 ° C (75,2 ° F) uz obilje sunca i tople noći. Raste na nadmorskim visinama do 2500 metara. Godišnje oborine od 750 do 1,000 mm se smatraju najprikladnijim za njegov rast i razvoj. U vegetacijskom razdoblju mu je potrebno oko 500 mm kiše. Batat je osjetljiv na sušu u fazi rasta korijena 50-60 dana nakon sadnje, isto tako i na prevelike količine oborina jer voda oštećuje korijen batata i smanjuje njegov rast i razvoj, a to dakako smanjuje prinos. Ovisno o sorti i uvjetima gomoljasto korijenje se razvija između 2 i 9 mjeseci. U našim krajevima sorte batata koje mi koristimo i uvjeti koje imamo omogućavaju da se korijen batata vadi iz zemlje nakon 90-120 dana.

Pogledajte video “Slatka istina” o slatkom krumpiru u Louisiani (SAD) od deset minuta. Kako se uzgaja batat od polja do stola. U ovom videu možete vidjeti nevjerojatni proces proizvodnje batata.

Razmnožavanje i rast batata

Kod krumpira jedemo gomolje, a kod batata jedemo njegov zadebljani dio stabljike tj. korijen. Reproducira se na tri načina: njegovog sjemena, skladištenja korijena i stabljike batata.

Uzgoj batata se vrši vegetativnim razmnožavanjem. Uzimaju se stabljike biljke i stvaraju se novi korijeni u posebnim uvjetima. U podnebljima koja su hladnija postoje druge metode razmnožavanja, usitnjavanjem korijena. Botaničko sjeme se koristi za razmnožavanje. Stabljike se vrlo brzo šire po tlu, poput korova. Sadni materijal se može vrlo brzo umnožiti s vrlo malo korijena. Oko 4 mjeseca je potrebno za dozrijevanje batata, a u nekim ubrzanim postupcima samo dva mjeseca. Ima vrlo malo prirodnih neprijatelja. Stabljike vrlo brzo rastu i šire se po tlu tako da zasjenjuju korov što zahtjeva manje rada i uporabe pesticida.

Uzgoj sadnica batata

Naklijavanje batata je najbolje početi početkom 12. mjeseca iako sve ovisi o uvjetima koje imate i koliko sadnica želite proizvesti. Potreban je supstrat s visokim udjelom fosfora za brži rast i razvoj. Ako koristite običnu zemlju za cvijeće preporučuje se kristalon s višim udjelom fosfora. Svakih tjedan dana vršiti dohranu. Supstrat stavite u stiropor kašete ili bilo kakve druge posude, koje su iznutra prekrivene najlonom. Najlon inače štiti stiropor od jakog izboja korijena batata koji probija kroz njega. Manje korijene batata položite u supstrat tako da su 50% u zemlji. Zalijete vodom i prekrijete najlonom da se vlaga zadržava.

Poželjno je da se naklijavanje batata odvija u toploj i svijetloj prostoriji. Veća toplina znači i brži rast i razvoj presadnica batata. Nakon nekoliko tjedana počet će izbijati gusta zelena masa. Nakon toga slobodno skinite najlon s kašeta tako da bi stabljike imale više prostora za daljnji rast i razvoj. Vlagu i toplinu je vrlo bitno održavati da bi zelena masa bila bujnija i jača.

Sadnice batata zatim radite vrlo jednostavno. Kao što je prikazano na slici dolje kontejner od 104 rupe se napuni supstratom. Bitno je da je zemlja u kontejneru vlažna, ali ne previše sabita. Vriježe batata se režu da svaka ima 3 lista i pikiraju se u kontejnere. Svaku vriježu možete umočiti u med a bi se brže formirao novi korijen.

U rano proljeće premjestite presadnice u plastenik i držite stiropor kontejnere na najlonu zbog zadržavanja vlage. Redovno dohranjujte s kristalonima. Ako želite veće i jače sadnice trebalo bi koristiti kontejnere od 60 rupa. Sadnice su spremne za sadnju kad imaju najmanje 7 do 8 listova i kad su visine bar 10 cm.

Presadnice batata u kontejneru od 104 rupe

Share and Enjoy !

0Shares
0 0